Hoe mogen we je helpen?

Ben ik wel of niet aansprakelijk voor de schade..........?

Je kent dat wel, je leent een fiets of grasmaaier van een vriend en er gebeurt wat mee. Schade, diesfstal? Kortom, je voelt je natuurlijk verantwoordelijk en aansprakelijk.
Je kon het eenvoudig even lenen en dat was al super aardig. Je wilt dan ook geen gedoe en de goede relatie niet verstoren. Je zegt toe de schade natuurlijk te zullen betalen en claimt vervolgens je bedrag bij de verzekeraar van je aansprakelijkheidsverzekering.

De vraag is nu; Waarom is dat niet altijd gedekt?
Dat is niet heel eenvoudig maar in een recente zaak heeft zich de Hoge Raad nog maar eens duidelijk uitgesproken.

Als je goederen of zaken van derden in je beheer hebt (bruikleen, in gebruik, huur, pacht, enz.) moet je als bruiklener de zaak in dezelfde staat ook weer teruggeven.

Vanaf het moment dat je het goed onder je hebt dien je volgens artikel 7A:1781 BW als een ‘goed huisvader’ voor de geleende zaak zorgen, en mag je het geleende alleen gebruiken op een manier waarvoor het is bedoeld, of zoals de in- en uitlener dit met elkaar hebben afgesproken.

Als je op een normale gebruikelijke manier voor een fiets of boormachine zorgt, je zet haar op slot of boort keurig je gaatje in de muur, dan doe je dus niets onrechtmatig, onkundig of onredelijk. Er is jou in je gedrag en je zorg rondom het goed, niets te verwijten. Volgens de wet ben je dan ook niet aansprakelijk te houden voor de schade.

En wanneer de wet stelt dat er geen aansprakelijkheid is, dan is er meestal voor de verzekeraar en binnen de voorwaarden van de AVP polis geen grond voor dekking of een uitkering.

Je aansprakelijk voelen is dus wat anders dan daadwerkelijk aansprakelijk zijn. Best wel lastig uit te leggen maar daar heb je dan een ook een kundig adviseur voor achter je staan.

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 17-08-2017. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.