De aflossingsvrije hypotheek een financiële tijdbom?
Bij deze hypotheekvorm betaalt u maandelijks alleen rente over de hypotheeklening. U bouwt met de hypotheek dus geen vermogen op waarmee u de hypotheekschuld kunt aflossen. Als u niet tussentijds uit eigen initiatief aflost, blijft de schuld tijdens de looptijd en op einddatum hetzelfde.
Bij verkoop van het huis, of aan het einde van de looptijd, moet u in principe de hele lening terugbetalen. Een aflossingsvrije hypotheek loopt meestal 30 jaar, net als veel andere hypotheken. Meestal loopt uw gehele hypotheek op dezelfde einddatum af. En met het aflopen van de hypotheek inzicht, moet u helemaal opnieuw met een adviseur en uw bank aan tafel.
Loopt u risico of heeft u een probleem?
Het aflossen van de hypotheek aan het einde van de looptijd kan met eigen spaargeld of door de woning te verkopen en de schuld af te lossen. De woning moet dan voldoende opbrengen.
Ook kunt u onderzoeken of uw bank de looptijd wil verlengen. En daar komt een probleem bovendrijven.
Geen stilzwijgende verlenging!
Eenvoudig verlengen en laten doorlopen gebeurt in tegenstelling wat velen denken, niet automatisch. De meeste banken stellen voorwaarden aan verlenging. Uw te verlengen hypotheek moet voldoen aan de op dat moment geldende normen en eisen voor hypotheken. Uw bank toetst de woningwaarde opnieuw en moet beoordelen of uw (lagere AOW en pensioen) inkomen de verlenging toelaten en of dat nog wel aflossingsvrij mag? Nieuwe eigen woninghypotheken mogen dat feitelijk niet meer vanaf 01-01-2013.
En op het moment van uw pensioenleeftijd en terugval in inkomen wilt u natuurlijk niet ook nog eens geconfronteerd worden met de noodzaak uw huis te moeten verkopen of honderden euro’s per maand verplicht en versneld te moeten gaan aflossen.
Neemt u contact met ons op om samen de mogelijkheden te bespreken en dit probleem voor eens en altijd voor u op te lossen. Er kunnen eenmalige kosten spelen voor deze tussentijdse analyse en het advies.