Hoe mogen we je helpen?

Hoe vertel je het de kinderen?

Kinderen herinneren zich het gesprek waarin hun ouders hun echtscheiding aankondigen vaak hun hele leven. Het is een ingrijpend moment en het is dus zaak om dat zo goed mogelijk te doen. Hoe doe je dat?

 • 1. Probeer de boodschap samen te vertellen. Bereid het gesprek samen voor. Denk samen na wat je wil gaan vertellen en wie het gaat vertellen. Het is voor kinderen belangrijk om het signaal te krijgen dat dit een beslissing is die jullie samen hebben genomen. Ook als een van de ouders het misschien al in zijn eentje aan de kinderen heeft verteld, is het goed om dit gesprek nog een keer met het hele gezin te houden.

 • 2. Als er meerdere kinderen in het gezin zijn, vertel die het dan tegelijkertijd. Het is een zaak voor het hele gezin en zo straal je uit dat de echtscheiding iets is waar jullie samen voor staan en waar jullie als gezin doorheen moeten. Het maakt niet uit dat de kinderen uiteenlopende leeftijden hebben. Kinderen hebben een soort filter en vertalen de boodschap naar hun eigen niveau van begrip en laten binnen wat ze op dat moment aankunnen. Het is goed als kinderen elkaars reactie kunnen zien. 

 • 3. Wanneer kun je het het beste vertellen? Het beste is als je al enigszins een realistisch idee hebt van de veranderingen en de verdeling van de zorg. Zijn de bijzondere details al besproken, vertel die dan. Probeer dit gesprek in ieder geval minstens twee weken voordat een van de ouders het huis gaat verlaten te houden. Dit geeft kinderen de tijd om aan het idee te wennen. Het is voor kinderen extra moeilijk als ze door het vertrek van een van de ouders worden overvallen.
   
 • 4. Wat vertel je? Ouders zijn vaak geneigd om te zeggen; "mama wil scheiden". Probeer het te vertellen als iets wat jullie samen besloten hebben. Geef elkaar niet de schuld. Als er al een nieuwe partner in het spel is, vertel dat dan niet meteen in het eerste gesprek. Dat is teveel voor kinderen in een keer. Als de kinderen moeten gaan verhuizen, kun je dat ook het beste niet meteen in het eerste gesprek vertellen. 
   
 • 5. Hoe vertel je het? De boodschap dat jullie willen gaan scheiden moet je helder en kort vertellen. "Papa en mama hebben besloten uit elkaar te gaan." Het is beter om over ‘uit elkaar gaan' te spreken dan over scheiden. Kleine kinderen begrijpen het woord niet, wat heel beangstigend kan zijn, en grote kinderen hebben er vaak juist al van alles over gehoord wat ook angst kan veroorzaken. Vertel geen lange verhalen en geef geen uitgebreide uitleg over hoe het allemaal zo gekomen is. 

  Waarom gaan jullie scheiden? Omdat de liefde tussen ouders voorbij kan gaan, maar de liefde tussen ouders en kinderen blijft altijd bestaan. Dit moet de essentie van de boodschap zijn!