Hoe mogen we je helpen?

Drones. Zoek dekking!!!

De markt voor drones is sterk in beweging. Waar het luchtvaartuigje jaren geleden alleen nog door het leger werd gebruikt, is het apparaat tegenwoordig te koop bij Bol.com vanaf € 30,-. Bent u een drone–gebruiker? Dan kan onderstaande van belang zijn.
 
De regels op een rij
Er is een duidelijk verschil in de regelgeving voor particulier en bedrijfsmatig gebruik van de drone. Recreatief vliegen voor particulieren is door de regeling modelvliegen toegestaan in Nederland maar wel met inachtneming van de volgende regels:

  • Vliegen mag alleen overdag
  • De drone moet in het zicht blijven
  • De drone mag niet zwaarder zijn dan 25 kg.
  • Maximale vlieghoogte is 120 meter
  • Nooit vliegen boven bebouwing, wegen en mensen
  • Nooit vliegen in no flyzones zoals rondom vliegvelden
  • Altijd voorrang geven aan ander vliegverkeer
  • Nooit tegen betaling of voor zakelijke doeleinden vliegen
  • Respecteer andermans privacy en rust
  • Altijd het gezond verstand gebruiken 

Aan het bedrijfsmatig gebruik van de drone worden veel strengere eisen gesteld.
Zo is er een vergunning, een vliegbrevet en een bewijs van luchtvaardigheid nodig.
 
Welke risico’s zijn te verzekeren via De Boer & Partners?
De aansprakelijkheid voor recreatief gebruik van de drone kan vallen onder de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, omdat  de drone gelijk wordt gesteld aan een modelvliegtuig. Vergelijk van diverse dekkingen is noodzaak want de voorwaarden bij verzekeraars verschillen onderling nogal. In de meeste gevallen is een schade door een modelvliegtuig/drone met een gewicht van 20 kilo gedekt, maar bij sommige verzekeringen is dat anders. De cascoschade aan de particuliere drone binnenshuis is soms verzekerbaar op een inboedelverzekering. 

Eigen risico bij bezoek
Bezoekt u een speciaal afgeschermde omgeving of speciaal voor drones bestemd oefenterrein om mee te doen of te kijken naar het vliegen met radiografisch bestuurde vliegtuigen of drones? Let op dat u dat vaak op eigen risico doet en er bij de veroorzaker van uw schade niet altijd aansprakelijkheid zal zijn. U neemt zelf het risico verbonden aan deelname of betreden van het terrein waardoor een eventuele schade aan uw lijf of goederen mogelijk geen dekking kent.
 
Bent u actief met een drone, neemt u dan beslist even contact met ons op voor aanvullend advies en ter beoordeling of u wel correct en afdoende verzekerd bent.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 26-01-2017. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.