Hoe mogen we je helpen?

Rentestijging toch aanstaande?

Na een lange periode van rentedaling, al is het tegenwoordig periodiek hondertsten van procenten en geen tienden meer, zou mogelijk toch wel eens kunnen gaan stijgen. waarom dan?

Om de klappen van een eventuele crash van de huizenmarkt op te vangen, moeten banken meer reserves aan gaan houden. Dat maakte De Nederlandsche Bank (DNB) afgelopen maand bekend. Zo’n crash verwachten ze niet direct, maar toch bereiden ze zich voor op het donkerste scenario. Wat is dat scenario? En wat merkt de consument van deze strengere eisen?

Maatregel volgens experts vooral een signaal

DNB waarschuwde in juni al voor een correctie op de woningmarkt: “Door de aanhoudend sterke prijsstijgingen en hoge waarderingen is het risico op een huizenmarktcorrectie toegenomen. Bij de vorige correctie werd de Nederlandse economie stevig geraakt.”

DNB wil nu dat zes grote banken (ING, Rabobank, ABN, Volksbank, Van Lanschot Kempen en NIBC) extra reserves in kas houden voor als het misgaat. Concreet betekent het dat ze samen 3 miljard euro extra achter de hand moeten houden, bovenop de 10 miljard euro die nu al wordt geëist. Economen van onder andere ING en RTL Z, zien de maatregel vooral als een signaal aan banken en consumenten: houd er rekening mee dat de huizenmarkt vroeg of laat weer in kan storten. 

Als adviseur is het niet onze taak of doel in een vroeg stadium paniek te zaaien. Maar indien een aanpassing van je hypotheek in het verschiet ligt is dit wel een moment om daar serieuze stappen met ons te gaan zetten.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 28-11-2019. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.